usunięcie konta google ads

Usunięcie konta w Google Ads krok po kroku

Kampanie Google AdWords należą do jednych z najpopularniejszych, jeśli chodzi o kampanie związane z marketingiem w sieci, a konkretniej chociażby z marketingiem w wyszukiwarkach internetowych. Czasem jednak zdarza się, że już nie chcemy korzystać z konta w usłudze Google Ads, która znana jest również jako Google AdWords. Jednakże, zawsze możemy kampanię wstrzymać i nie wpłacać kolejnych pieniędzy do budżetu, a co za tym idzie wyświetlanie reklam i tak zostanie wstrzymane. Czasem jednak, chcielibyśmy wszystko usunąć mając pewność, że w przyszłości raczej już nie będziemy chcieli wrócić do prowadzonej kampanii reklamowej. Likwidacja konta może być też związana z zaprzestaniem działalności gospodarczej. Wówczas, będąc nastawionym na kasowanie kont warto przez chwilę poczytać o tym, jak to zrobić, gdyż usuwanie samego konta Google Ads nie jest tożsame z całkowitym usuwaniem konta z Google. W ramach konta Google możemy korzystać z różnych produktów tego koncernu, poczynając od Google Ads, przez pocztę Gmail, Google Analytics, Google Maps oraz wiele, wiele innych. Jeśli więc z rozmachu usuniemy całe konto- nie będziemy mogli zalogować się w przeglądarce ani też korzystać z żadnej z tych usług. Warto więc poświęcić chwilę na to, aby dowiedzieć się, w jaki sposób usunąć samą usługę Google Ads, jeśli naprawdę mocno nam na tym zależy.

Jak usunąć konto Google AdWords?

Warto wiedzieć, że konta, które nie są używane i tak zostają skasowane po upływie 15 miesięcy czasu. W momencie kasowania konta trzeba zapłacić wszelkie naliczone na nim należności, a jeśli coś z budżetu nie zostało wykorzystane- otrzymamy zwrot tych pieniędzy, oczywiście z wyłączeniem kwot promocyjnych, jakie zostały nam przyznane dodatkowo na mocy kuponów. Usunięte konta można też próbować reaktywować w przyszłości, jeśli jednak okazałoby się, że chcielibyśmy powrócić do prowadzonej kampanii.

1. Aby dokonać likwidacji konta trzeba zalogować się na nie z poziomu dostępu administracyjnego. Konto musi posiadać skonfigurowane płatności, aby w ogóle taka opcja była możliwa.

2. Po zalogowaniu należy wejść w zakładkę o nazwie „Ustawienia konta”. Być może już wielokrotnie tutaj byliśmy przy okazji tworzenia kampanii oraz ustawiania różnych parametrów w trakcie kampanii. W tej zakładce znajdziemy opcję „Likwidacja konta”. Należy kliknąć „Zlikwiduj to konto”.

Jak widać- jest to bardzo proste. Problem może się natomiast pojawić w sytuacji, kiedy nie mamy dostępu administratora, a co za tym idzie opcja likwidacji nie jest dla nas widoczna. Często dzieje się tak w momencie, kiedy konto zakładał jakiś pracownik firmy, który obecnie nie jest już zatrudniony, a razem z nim został utracony także dostęp administracyjny do konta. Nie jest to jednak koniec świata. W takim przypadku Google rekomenduje skontaktować się z działem obsługi mając przy sobie identyfikator konta. W taki oto sposób szybko można zlikwidować konto, którego nie będziemy już używać w przyszłości, ale jednocześnie nie tracąc konta głównego w usługach Google.

Usunięcie konta w Google Ads krok po kroku

You May Also Like

Dodaj komentarz